Aceia, Aceea sau Acea – cum se scrie corect?


Aceia, Aceea sau Acea ?


Regretabil de multe persoane încurcă aceste cuvinte. Poate din cauză că toate sunt pronume demonstrative, dar asta nu este o scuză.

Dificultatea sporită cred că este dată și de faptul că aceași aceea sunt două forme pentru același pronume. Diferențele sunt mici, dar prin faptul că nu le ignorăm putem scrie corect.

Pronumele acea este antepus (adică stă în fața substantivului pe care îl determină) și, din moment ce este însoțit mereu de un substantiv, are rolul de adjectiv pronominal demonstrativ. Ex: Acea carte este a mea.

Pronumele aceea este postpus (adică stă după substantivul pe care îl determină), iar în acest caz are, la rândul lui, rol de adjectiv pronominal demonstrativ. Ex: Cartea aceea este a mea. Dar poate să aibă rol și de pronume demonstrativ atunci când nu însoțește un substantiv. Ex: Aceea este a mea.

Pronumele aceia se deosebește de formele de mai sus prin gen și număr. Dacă acea și aceea au genul feminin și numărul singular, pronumele aceia are genul masculin și numărul plural. La fel ca aceea, poate determina (sau nu) un substantiv. Ex: Munții aceia sunt înalți. Ex: Aceia sunt înalți.

Feminin singular :

Aea fata
Fata aceea
Care fata? Aceea

Maculin plural :

Acei baieti
Baietii aceia
Care baieti? Aceia

 


Sau, mai pe înțelesul tuturor :

În principiu, scriem cum pronunțăm, dar există excepții. Astfel, pronumele (sau adjectivul pronominal) demonstrativ feminin de depărtare și identitate aceea și aceeași se pronunță la fel ca formele de masculin aceia și aceiași, însă, evident, nu se scriu la fel.

Nu scriem rochia aceia, ci rochia aceea. Uneori, din exces de zel, întâlnim un „e” în plus – „aceeea”. Strecor aici observația că formula concluzivă „de aceea” nu se scrie „deaceea” sau „de aceeea”.

Nu scriem aceiași regulă, ci aceeași regulă. Aici, voi strecura observația că nu trebuie să „uităm” să scriem „i-ul” de la sfârșit. Se întâlnește uneori eroarea aceasta – „aceeaș regulă”, probabil tot din cauza pronunției, să-i spunem, „înșelătoare”.

O problemă în plus apare la genitiv-dativ. Aceste demonstrative la feminin se scriu corect cu „–ia”, respectiv „–iași”, în silaba finală – aceleia, aceleiași.

Astfel, vom scrie aceeași fată/aceleiași fete și fata aceea/fetei aceleia.


Aceia, Aceea sau Acea – cum se scrie corect?

One thought to “Aceia, Aceea sau Acea – cum se scrie corect?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *