Originea si evolutia limbii române, Istoria limbii române – Referat

“ Originea si evolutia limbii   române ”

Originea si evolutia limbii române – Istoria limbii române este la fel de controversată ca şi cea a poporului român, din două motive principale, unul ştiinţific, celălalt politic. Din punct de vedere ştiinţific, izvoarele istorice, în special cele scrise, permit numeroase interpretări, pe care numai lingvistica comparată, lexicologia şi toponimia le pot confirma sau infirma, rareori definitiv. Nu există din punct de vedere lingvistic decât o singură certitudine : limba română provine din romanizarea  populaţiilor antice din bazinul Dunării de jos . Limba română s-a format înainte de anul 600 d.Hr

O teorie este că limba română a provenit de la limba latină ,la fel ca si cele lalte limbi romanice: spaniola, italiana, franceza, portugheza, catalana, sarda, provensala, dalmata, reto – romana. Limba romana s-a format odata cu poporul român pe teritoriul fostei Dacii, pe parcursul a mai multor secole din limba Latina vulgara (vulgarus = popor )vorbita de romanii cuceritori si limba dacilor bastinasi .

 

A 2 teorie este o ipoteză de-a dreptul spectaculoasă care a fost emisă de un lingvist maramureşean, care afirmă că limba română veche s-ar afla, de fapt, la baza tututor limbilor europene. El îşi bazează afirmaţia parţial, pe analiza unor steme vechi, dar şi pe discursului întâlnirii dintre Pliniu cel Bătrân şi Filimon Maramureşeanul în anul 43 d.Hr., când Filimon ar fi spus: „Eu nu sunt conducător al cimbrilor cum voi ne spuneţi, latinii. Eu sunt conducător al boilor sau al zimbrilor. Ţara noastră se întinde din largul Coastelor Iutlande ale Danemarcei până în Indii”.

Varianta oficială a istoriei limbii române, cea mai răspândită între istoricii români contemporani este :  Imperiul Roman a colonizat Dacia într-o perioadă foarte scurtă de timp cu o masă reprezentativă de colonişti veniţi din tot Imperiul, dar în special de cultură latină (aproximativ 80%). Argumentele pentru această colonizare intensivă sunt în particular legate de dârzenia apărării dacice, care, conform izvoarelor latine, a aruncat în luptă aproape toată populaţia de sex masculin a provinciei, lăsând în urma războaielor o populaţie decimată. S-a ajuns astfel la o reprezentare infimă a numelor geto-dacice în inscripţiile rămase

(au fost studiate aproximativ 4 000 de inscripţii, dintre care numai 2% conţineau nume de geto-daci). În urma acestei colonizări neobişnuite a unei provincii romane (acest fenomen nu se mai petrecuse niciodată în Imperiu), limba originală a provinciei, limba dacă, ar fi dispărut, mai puţin câteva cuvinte păstrate în bagajul curent al limbii române.

Această variantă oficială a teoriei continuităţii se împarte la rândul ei în mai multe sub-versiuni – unele mai îndrăzneţe, altele care încearcă doar să rezolve discrepanţele şi improbabilităţile din teoria romanizării totale a Daciei.

Astfel, limba română ar continua direct limba dacă, în aceeaşi arie lingvistică (o limbă din grupul tracic, despre care există date puţine şi intens controversate).

În present limba româna este vorbită de peste 26 de milioane de oameni.În Republica Moldova, limba română serveşte ca limbă materană pentru aproximativ 2,5 milioane de locuitori.Chiar şi dacă au fost atentate de a spune limbii române “Moldoveneşti”,ea nu a fost nici o data recunoscuta pe plan official.Termenul de limbă română este atestat înca din secolul XVI in toate trei voievodatele Moldovei .

Descarcă aici : Originea si evolutia limbii române 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *