Ridichi sau Ridichii – Cum se scrie corect ?

Ridichi sau Ridichii – Cum se scrie corect ?

 

Din nefericire am văzut ambele variante scrise și nu doar la piață, ci și prin marile lanțuri de magazine.

Să începem cu singularul: varianta corectă este ridiche(nu ridichie cum folosesc unii). Ceea ce înseamnă că pluralul va deveni Ridichi (nu Ridichii). Ba mai mult: dacă articulăm varianta de plural, obținem ridichile (nu Ridichiile).

Singurele situații în care folosim doi (de) i sunt cazurile genitiv / dativ la singular (ex: frunzele Ridichii).

ridíche (ridíchi), s. f. – Plantă (Raphanus sativus). – Var. rădiche. Lat. radῑcŭla „radiculă” (Pușcariu 1425; Tiktin), cf. it. radicchio › ngr. ῥαδίϰι „un tip de buruiană” › tc. radikia, alb. radhikje „cicoare”. Der. din ngr. (Candrea) sau din sl. rŭdŭky „lăptucă” (Miklosich, Lexicon, 808), este mai puțin probabilă. – Der. ridichioară, s. f. (cerențel, Geum urbanum).

RIDÍCHE ~i f. 1) Plantă erbacee legumi-colă, cu frunze mari, crestate, cu flori albe sau violete, cultivată pentru rădăcina ei comestibilă. 2) Rădăcina acestei plante. ◊ ~ de lună ridiche cu rădăcina rotundă sau alungită, cu coajă roșie sau albă, recoltată primăvara timpuriu. ~ neagră (~ -de-toam-nă sau ~ -de-iarnă) ridiche cu rădăcina rotundă, având coaja groasă, de culoare neagră, recoltată toamna târziu. ~-sălbatică plantă erbacee necultivată, cu rădăcina lungă și subțire, cu tulpina păroasă, cu frunze al-terne, ovale și cu flori divers colorate. [G.-D. Ridichii] /<lat. radicula.

 

substantiv feminin (F122)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular ridiche ridichea
plural ridichi ridichile
genitiv-dativ singular ridichi ridichii
plural ridichi ridichilor
vocativ singular
plural

 

O discuţie referitoare la exemplele pe care se sprijină exerciţiile de gramatică din manualele pentru clasele primare şi o simplă căutare pe internet, legată de enunţuri cu substantivul din titlu, m-au determinat să aleg tema acestui articol: Cum este corect – ridichie sau ridiche?

Am găsit, pe diverse site-uri, structuri lingvistice de felul: “Ridichie neagră (sirop)” (csid.ro), “Salată de ridichie neagră şi sfeclă roşie” (retete-gustoase.ro), “Ridichiile roşii, nelipsite din alimentaţie (doctor.info.ro) etc. Ridichi sau Ridichii – Cum se scrie corect ?

Potrivit DEX (Dicţionarul explicativ al limbii române) şi DOOM (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române), singura formă corectă a acestui substantiv este ridiche(la nominativ, singular, nearticulat), ridichea (singular, articulat), ridichi (cu un -i la final, plural, nearticulat), ridichile (cu un -i înainte de articolul hotărât –le, nu ridichiile, plural, articulat), ridichii (genitiv-dativ, singular, articulat, de exemplu: rădăcinile ridichii). Ridichi sau Ridichii – Cum se scrie corect ?

Evident, aceeaşi formă se va utiliza şi în expresii precum: a freca ridichea cuiva (cu sensul: a critica, a certa, a sâcâi pe cineva). Ridichi sau Ridichii – Cum se scrie corect ?

Mai există, în limba română, un substantiv derivat de la ridiche, cu sufixul -ioară – ridichioară(plantă erbacee din familia cruciferelor, cu frunze ovale, inegal crestate, și cu flori galbene) –formă în care ortografierea cu -i este explicabilă prin faptul că -i aparţine sufixului, care se adaugă la rădăcina cuvântului de bază. Ridichi sau Ridichii – Cum se scrie corect ?

Aşadar, se va scrie şi se va pronunţa corect, de exemplu: Ridichea este un aliment sănătos/O salată de ridiche neagră este indicată oricând/Am cumpărat ridichi pentru salată/ Ridichile nu îmi lipsesc din cămară etc.  Ridichi sau Ridichii – Cum se scrie corect ?

 

Ridichi sau Ridichii – Cum se scrie corect ? Lasa un comentariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *